Satsa på en golvlampa med gult ljus och en led ljusramp med vitt ljus

Jag tror jag har knäckt hemligheten bakom den perfekta inomhusbelysningen.

När man växte upp på 70- och 80-talen var de flesta lampor och lampskärmar gula, bruna eller en kombination. Tillsammans med med mörka, bruna möbler och bruna eller orange tapeter badade man i ett ljus som alltid var lite dassigt och diffust (utom där det var lysrör som i klassrum och garage).

Skadad för livet av denna uppväxt kastade man sig över 80-talets ”spotlights” som med fördel klämdes fast lite var stand, t  ex i bokhyllor och skrivbordslampor med starkt, vitt ljus. Man bytte ut 40 watts glödlampor mot 60 watts och bytte skärmar från smutsfärgat till något fräschare.

När sedan LED-revolutionen kom på 10-talet kastade sig folk över lampor med vitt, vasst och kallt ljus. Det blev för mycket åt andra hållet.

Efter att ha detaljstuderat hotellrum, restauranger, gårdar och andra platser där det ”känns rätt” har jag kommit fram till att man behöver en mix av båda världarna. Man kan ha ett rum med flera ljuspunkter som kan vara vit LED eller halogen, t ex i hyllor och som läslampor vid soffan. Man kan också ha en led ljusramp el likn. Sen behöver man ett par eller några lampor med varmt, diffust ljus, t ex en golvlampa och två fönsterlampor med gulbrun skärm (lite 70-tal alltså).

Mixen av allt detta blir både mysig och fräsch/modern på samma gång.